COVID-19 & Γρίπη 2022/23

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τη Διαχείριση και Παροχή Συμβουλών στο Φαρμακείο


PHARMACY Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

  1. Γρίπη & COVID-19: Συμπτωματολογία
  2. Ο ιός SARS-CoV-2 και η εποχική γρίπη φέτος τον χειμώνα – Γιατί θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή;
  3. Η συμβολή του Φαρμακοποιού στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού
  4. Ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα πρέπει να ενθαρρύνονται ιδιαίτερα για εμβολιασμό;
  5. Ιογενείς λοιμώξεις & οι συμβουλές στο Φαρμακείο
  6. Συγχορήγηση εμβολίων έναντι της γρίπης και της COVID-19
  7. Συμπεράσματα

Γρίπη & COVID-19: Συμπτωματολογία

Συμπτώματα εποχικής γρίπης και COVID-19

Τόσο η COVID-19 όσο και η εποχική γρίπη, μπορεί να έχουν διάφορους βαθμούς συμπτωμάτων, που κυμαίνονται από κανένα (ασυμπτωματικά), πολύ ήπια, έως πιο σοβαρά συμπτώματα.

Τα κοινά συμπτώματα που εκδηλώνονται κατά την COVID-19 και τη γρίπη, περιλαμβάνουν: Πυρετό ή αίσθημα πυρετού/ρίγη, βήχα, δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση (κούραση), πονόλαιμο, καταρροή ή ρινική συμφόρηση, μυϊκοί πόνοι ή πόνοι στο σώμα, πονοκέφαλοι, εμετό, διάρροια (πιο συχνή σε παιδιά με γρίπη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία με COVID-19) και αλλαγή ή απώλεια γεύσης ή όσφρησης, αν και αυτό είναι πιο συχνό κατά την COVID-19.

Πηγή: cdc.com - Similarities and Differences between Flu and COVID-19

Γρίπη & COVID-19: Συμπτωματολογία

Χαρακτηριστικό της εποχικής γρίπης, η οξεία έναρξη έντονων συμπτωμάτων με διάρκεια από 5 έως 7 ημέρες, ενώ της COVID-19 η ποικιλία από ήπια έως πιο έντονα συμπτώματα με μεγαλύτερη διάρκεια (έως 14 ημέρες). Καθότι τα συμπτώματα είναι παρόμοια, σε κάθε περίπτωση απαιτείται η διενέργεια ειδικών test, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η ασθένεια και να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.


Πλέον, στα φαρμακεία, διατίθενται ειδικά συνδυαστικά tests για την ταυτόχρονη ανίχνευση τόσο της COVID-19 όσο και της Γρίπης Α/Β

Τεστ Covid 19 - Γρίπης

Ο ιός SARS-CoV-2 και η εποχική γρίπη φέτος τον χειμώνα Γιατί θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή;

Κατά την περίοδο 2021-2022 τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, η δραστηριότητα της γρίπης παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα λόγω της χρήσης γενικών μέτρων προφύλαξης για την αποτροπή διασποράς της νόσου COVID-19.
Η χρήση μάσκας, η υγιεινή των χεριών, η τήρηση αποστάσεων κ.λπ. είχαν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη επαφή με τον ιό της γρίπης, άρα και την πτώση της ανοσίας του γενικού πληθυσμού.

Η μειωμένη δραστηριότητα της γρίπης κατά την περίοδο 2020-2021, αποδεικνύεται από την ανάλυση των δεδομένων του συστήματος παρατηρητών νοσηρότητας (βλ. διάγραμμα).

Πηγή: eody.gov.gr / Ετήσια Έκθεση Γρίπης 2021-2022

Κρούσματα Γρίπης

ΕΛΛΑΔΑ: Εκτίμηση αριθμού κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις, κατά εβδομάδα. Σύνολο χώρας, περίοδοι γρίπης: 2019-2020, 2020-2021

* Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Ο ιός SARS-CoV-2 και η εποχική γρίπη φέτος τον χειμώνα Γιατί θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή;

Κρούσματα Γρίπης

Διάγραμμα απεικόνισης εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων γρίπης στην Αυστραλία 2022 (κόκκινη καμπύλη)

Ακόμη, τα επιδημιολογικά δεδομένα της γρίπης που έχουν καταγραφεί στο Νότιο Ημισφαίριο (Αυστραλία), προβλέπουν επέλαση της επιδημίας με ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και στο Βόρειο (Ευρώπη), τον χειμώνα του 2022-2023.

Από τις 19 Ιουνίου 2022, το 85% των κρουσμάτων γρίπης στην Αυστραλία οφειλόταν στη γρίπη Α (H3N2), που είναι γνωστό ότι προκαλεί πιο σοβαρές επιδημίες.

Πηγή: National Notifiable Diseases Surveillance System (NNDSS)

Ο ιός SARS-CoV-2 και η εποχική γρίπη φέτος τον χειμώνα Γιατί θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή;

Κατά την περίοδο 2022-23, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2. Η ιδιαίτερη αυτή συγκυρία, απαιτεί την πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού, με προτεραιότητα τον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

covid19-flu

Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.

Πηγή: eody.gov.gr / «Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2022-2023 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός»

Η συμβολή του Φαρμακοποιού στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Ο φαρμακοποιός αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο στην ενημέρωση και πρόληψη των νόσων της γρίπης και της COVID-19. Παίζει σημαντικό ρόλο στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, καθότι ο εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης και ο προγραμματισμός των ραντεβού για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19, με τα πλέον επικαιροποιημένα εμβόλια, αποτελούν ενέργειες, θεσμικά επικυρωμένες που λαμβάνουν χώρα στο φαρμακείο.

Ενημερώστε τους ασθενείς/πελάτες σας και προτρέψτε τους να εμβολιαστούν!

Πηγή: eody.gov.gr / «Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2022-2023 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός»

Ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα πρέπει να ενθαρρύνονται ιδιαίτερα για εμβολιασμό;

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πρέπει να εφαρμόζεται στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, όπως: νοσήματα αναπνευστικού, καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή, ανοσοκαταστολή δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα κ.λπ.
  3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης
  4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ
  5. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κ.λπ.
  6. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών

Συγχορήγηση εμβολίων έναντι της γρίπης
και της COVID-19

Συγχορήγηση εμβολίων για γρίπη και COVID-19

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για τον Αντιγριπικό Εμβολιασμό 2022-23, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία - όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Πηγή: eody.gov.gr / «Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2022-2023 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός»

Ιογενείς λοιμώξεις & οι συμβουλές στο Φαρμακείο

Ιογενείς λοιμώξεις & οι συμβουλές στο Φαρμακείο

Σε κάθε περίπτωση, κατά την προσέλευση περιστατικού με συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης στο φαρμακείο, παρέχονται οι πρώτες συμβουλές για σωστή υγιεινή, σχετική απομόνωση, αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με ΜΗΣΥΦΑ (ρινικά αποσυμφορητικά, αντιπυρετικά, βλεννολυτικά, σιρόπια, σπρέι και παστίλιες για τον πονόλαιμο).

Συμβουλεύστε τους ασθενείς να παραμείνουν ψύχραιμοι. Παραπέμψτε στον γιατρό όταν αναφέρονται έντονα συμπτώματα ή τα περιστατικά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να λάβουν έγκαιρα την κατάλληλη αντιϊκή αγωγή, αν κριθεί απαραίτητο.

Συμπεράσματα

Συγκυκλοφορία των ιών SARS-CoV-2 και γρίπης
  • Η επερχόμενη χειμερινή περίοδος 2022-23 προβλέπεται κρίσιμη, λόγω συγκυκλοφορίας των ιών SARS -CoV-2 και γρίπης.
  • Η σωστή ενημέρωση και η προτροπή για εμβολιασμό, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, κρίνονται απαραίτητες.
  • Η έγκαιρη διάγνωση και εφαρμογή μέτρων προφύλαξης είναι κρίσιμες για την αποτροπή της διασποράς των ιογενών λοιμώξεων.
  • Ο Φαρμακοποιός κατέχει σημαντικό ρόλο στην αφύπνιση και σωστή ενημέρωση για τον εμβολιασμό, συμβάλλοντας σημαντικά στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Αντιμετωπίστε τον πονόλαιμο με Βενζυδαμίνη με Διπλή Δράση στον πόνο:

Tantum Verde Βενζυναμίδη
Συνεχίστε εδώ...
- Κλικ για πλήρη οθόνη

PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ