Επειδή καθημερινά αντιμετωπίζετε διαβητικούς ασθενείς, η συμβουλή σας για τον έλεγχο του σακχάρου, την υγιεινή διατροφή και άσκηση, αλλά και τη συμμόρφωση στη θεραπεία, αναδεικνύει τον ρόλο σας και δημιουργεί πιστούς πελάτες-ασθενείς.
Ολοκληρώστε το και ανακαλύψτε την πρόταση της Roche Diabetes και την εφαρμογή mySugr
Μια γνωστή ασθενής με Διαβήτη τύπου 2, 55 ετών έρχεται στο φαρμακείο για να εκτελέσει τη συνταγή της, καθώς και να προμηθευτεί τα απαραίτητα αναλώσιμα για τις μετρήσεις σακχάρου της.
Παραπονείται ότι της είναι δύσκολη και χρονοβόρα η καθημερινή μέτρηση των επιπέδων σακχάρου της, καθώς και να καταγράφει σε χειρόγραφα ημερολόγια τις μετρήσεις της
Η προσέγγισή σας θα μπορούσε να είναι:
Σήμερα πλέον αγαπητή μου η τεχνολογία είναι στα χέρια σας για να σας
διευκολύνει τη ζωή με έξυπνες λύσεις για τον έλεγχο του σακχάρου σας. Τέλος στα γραπτά ημερολόγια!
Υπάρχει πλέον συνδυασμός συστημάτων παρακολούθησης γλυκόζης, με μια ψηφιακή εφαρμογή που κάνει πιο εύκολη τη διαχείριση του διαβήτη. Όλες οι πληροφορίες του διαβήτη θα είναι συγκεντρωμένες και διαθέσιμες με μια ματιά. Θέλετε να δούμε μαζί πόσο εύκολα γίνεται μέσα από το κινητό σας;
Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ): μεταβολικό χρόνιο νόσημα που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει ικανή ποσότητα ινσουλίνης ή όταν ο οργανισμός αδυνατεί να την χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά.
Ινσουλίνη: ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και παίζει πρωτεύοντα ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων του οργανισμού. Προάγει την είσοδο της γλυκόζης των γευμάτων από το αίμα στα κύτταρα του σώματος για την παραγωγή ενέργειας. Όλες οι τροφές με υδατάνθρακες κατανέμονται σε γλυκόζη στο αίμα. Η ινσουλίνη δρα σε όλους τους ιστούς του σώματος (ήπαρ-μυς-λιπώδης ιστός), βοηθώντας την πρόσληψη της γλυκόζης από τα κύτταρα.
Η μη παραγωγή ινσουλίνης ή η μη αποτελεσματική χρήση της, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Μακροπρόθεσμα, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης σχετίζονται με βλάβη στον οργανισμό και ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων και ιστών.
Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και εφήβους. Εδώ ο οργανισμός δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο συχνός σε ενήλικες και αντιπροσωπεύει περίπου το 90% όλων των περιπτώσεων διαβήτη. Εδώ, είτε το πάγκρεας αδυνατεί να παράξει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης, είτε ο οργανισμός δεν μπορεί να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει.
Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σχετίζεται με επιπλοκές, τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 περιλαμβάνουν:
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 απαιτούν καθημερινή θεραπεία με ινσουλίνη, τακτική παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα και υγιεινό τρόπο ζωής για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασής τους.
Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 είναι παρόμοια με αυτά του διαβήτη τύπου 1 και περιλαμβάνουν:
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή να απουσιάζουν και έτσι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να ζήσουν αρκετά χρόνια με την πάθηση πριν διαγνωστούν.
Ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί.
Για τον διαβήτη τύπου 2 υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξή του.
Έρευνες δείχνουν ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προληφθεί μέσω της υγιεινής διατροφής και της τακτικής σωματικής άσκησης.
Αρκετοί παράγοντες κινδύνου έχουν συσχετιστεί με τον διαβήτη τύπου 2 και περιλαμβάνουν:
Τα άτομα με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Τα σταθερά υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές όπως:
Η διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης στο ή κοντά στο φυσιολογικό, μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση ή την πρόληψη επιπλοκών του διαβήτη. Επομένως, τα άτομα με διαβήτη χρειάζονται τακτική παρακολούθηση.
Τα άτομα με διαβήτη που χρειάζονται ινσουλίνη πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους για τη σωστή δοσολογία της ινσουλίνης. Ο αυτοέλεγχος των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, βοηθά αυτούς και τους ιατρούς να κατανοήσουν πώς διαφέρουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους κατά τη διάρκεια της ημέρας,έτσι ώστε η θεραπεία τους να μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα.
Συνήθως συνιστάται, στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 να μετράνε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα.
Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η επιλογή του κατάλληλου μετρητή π.χ. αξιόπιστος, εύκολος στη χρήση, σύνδεση με εφαρμογή.
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και διαχείριση των γλυκαιμικών διακυμάνσεων μέσω φαρμάκων, διατροφής και άσκησης.
H χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην υγεία, προωθείται όλο και περισσότερο για τη συμμόρφωση & κινητοποίηση των ασθενών
Η ψηφιακή τεχνολογία στην υγεία, μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς στη διαχείριση του διαβήτη τους, να ενθαρρύνει την αλλαγή συμπεριφοράς, να βοηθήσει στην κατανόηση των τιμών γλυκόζης και να ενισχύσει την συνεργασία επαγγελματία υγείας – ασθενούς, με στόχο τη βέλτιστη θεραπεία και ποιοτικότερη ζωή.
Δείτε δεξιά, σε ένα σύντομο video 2’, πως θα βοηθήσετε τον διαβητικό ασθενή σας να διαχειριστεί τον διαβήτη από το κινητό του.
Ο συνδυασμός των συστημάτων παρακολούθησης γλυκόζης Accu-Chek με την εφαρμογή mySugr κάνει πιο εύκολη τη διαχείριση του διαβήτη. Όλες οι πληροφορίες του διαβήτη είναι συγκεντρωμένες και διαθέσιμες με μια ματιά. Τέλος στα γραπτά ημερολόγια!
Πηγή:
• International Diabetes Federation (IDF)
The International Diabetes Federation (IDF) is an umbrella organization of over 240 national diabetes associations in 168 countries and territories. It represents the interests of the growing number of people with diabetes and those at risk. The Federation has been leading the global diabetes community since 1950. IDF’s mission is to promote diabetes care, prevention and a cure worldwide. IDF is engaged in action to tackle diabetes from the local to the global level ― from programmes at community level to worldwide awareness and advocacy initiatives.
• Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη)
• Acad Emerg Med. 2015;22(6):754–756. doi:10.1111/acem.12692
• mySugr Wins Tech Tour 2019 European Digital Health Award, mySugr Health Tech Summit 2019 Press Release
Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε για τις νέες προσφορές μας.
E-mail:greece.accu-chek@roche.com
Τ: 210 270 3700